Kraagstukken

Kraagstukken

Kragenprofile

Kraagstukken worden gebruikt voor bescherming van buisdoorvoer of kabeldoorvoer in o.a. roosters en roostervloeren. Kraagstukken zijn een zogenaamde ‘randbeveiliging’. Onderdeel van verplichte veiligheidsmaatregelen op o.a. bordessen, werk- en roostervloeren.

FlexxCollar, het flexibele kraagstukken- en randbeveiligingsysteem, biedt bescherming bij risico op vallende objecten (rollen, stoten of schoppen) en van struikelen en vallen van personen.

Kraagstukken, buisdoorvoer in roostervloeren

FlexxCollar is een flexibele kraagstuk systeem voor gebruik op bordessen, roostervloeren, trappen en platforms. Een polyester schoprand- en kraagstuksysteem, dat corrosiebestendig en sterk is. Bevestiging met de rooster-werkvloer gaat snel en eenvoudig middels klemming.

Laswerk of doorboring van vloer of hekwerk is daarom niet nodig.

Kraagstukken zijn een belangrijk onderdeel van randbeveiliging op bordessen en roostervloeren.

Buisdoorvoer afschermen: richtlijnen voor veiligheid

Bij buisdoorvoeren in roostervloeren en bordessen, bestaat het gevaar dat voorwerpen van het bordes gestoten of geschopt worden. Vallende goederen, zoals gereedschappen, onderdelen en bevestigingsmaterialen kunnen leiden tot ernstig lichamelijk letsel.

Daarom gelden er richtlijnen voor het afschermen van bordessen, roostervloeren en buisdoorvoer.Richtlijnen waarbij valgevaar (van mensen en goederen) is uitgesloten in alle denkbare werksituaties.

Zie ook: Arbobesluit Artikel 3.15 en 3.16

Flexibel schoprand- en kraagstuksyteem

De FlexxCollar is een flexibel schoprand- en kraagstuksyteem voor gebruik op o.a. roostervloeren, bordessen en platforms. Een flexibel systeem van polyester, dat zowel sterk als corrosiebestendig is. De eenvoudige integratie met de roosterwerkvloer, middels klemming zorgt ervoor dat er geen doorboring of laswerk hoeft plaats te vinden.

Randbeveiliging is verplicht bij mogelijk gevaar van vallende objecten.
Een kraagstuk, schoprand of kantplank dient hiervoor bescherming te bieden.

Moet een bordes of werkvloer voldoen aan de NEN-EN 13374 of NEN-EN 14122, dan is een schoprand-syteem in de vorm van FlexxCollar noodzakelijk.

Aanbrengen van kraagstukken

Voor het bevestigen van kraagstukken aan de roostervloer bestaan verschillende mogelijkheden. Belangrijk is dat door de montage, de roostervloer niet wordt beschadigd, gaat roesten of verzwakt wordt door de manier van bevestigen. Door lassen of boren kan schade eenvoudig ontstaan.

Om dit te voorkomen is bevestiging van de kraagstukken met klemverbindingen de beste oplossing.

Eenvoudige montage

Het FlexxCollar kraagstuk is eenvoudig en snel te monteren op de roostervloer, middels klemming. FlexxCollar biedt bescherming bij mogelijk gevaar van vallende objecten, struikelen of vallen.